Tuesday, October 22, 2013

Majlis Konvokesyen UTeM ke 9


Hola..hola..hola lama tak jenguk blog okey ...macam dah terabai sangat dah nie...mana tak nye..asyik sibuk keje, exam..assigment,,,and lastly konvo..horayyyyyy...* ayat nk sedapkan hati jek....

Minggu yang sangat sibuk, mana tak nye dah dekat dah Majlis Konvokesyen ke 9 untuk kali ini, hahahaah * pitak..migrain semua dah datang...ohh tidak..nasib lah puteri-puteri pakcik membantu....dia adalah Kak Yat (kalo tak de dia mau mampus....) satu lagi ibu muda Insyira (bdk jenis tak banyak cakap)...dia nie kalo tak de mau migrainn..kire dua-dua nie saling perlu memerlukan,,korang nk kenal dia tak?..nanti pakcik upload kan gambau (bahasa melaka sangat)..untuk tatapan korang.. tapi kepala kite org untuk keje-keje ni sapa lagi..si jawa lah atau orang kenal dia wak dom *jelas kejawoan ko boss....hahahha

sekian

Friday, September 6, 2013

makan hangin hujung minggu

Hai uolss..

Amacam wekend korang minggu nie?.. hope gumbira sana sini...pehh hujung minggu yang sangat sibuk..mau tak nye time nie lah ada kursus nk kene handle....maklumlah jadi urusetia...setia lah sangat..padahal kejap2 hilang sebab mengantuk sangat mata ni...

Nk dijadikan cita, kene plak batuk2 yang tak berapa kritikal..nasib ada bawak ubat batuk kalo tak mau pengsan malam tak boleh tido..

Time jaga kursus boleh plak tersedu2..halooo?? tersedu okey..kata orang kalo tersedu ni tanda nk besar..betol ke?...banyaklah besar ..dah tak cukup besar lagi ke skrg..org lagi nk kecikkan badan..lagi mau besarkan..ooooo NO.....hehehhe

ooo lupe nk inform korang..pada saat cite ini di tulis aku berada di Royal Bintang memang ohsemmm lah tempat nie..walaupun kat tgh2 bandau..makan sini so far so good..tapi tak boleh lah main makan je..kenelah control sikit...gile ko..macam2 ada..sampai semua nk makan..hehehhe



 
view bilik yg sangat selesa...
(credit to google)
 
 
view kolam renang dari atas..
 
nie baru 2nd day..aduh ada 1 hari je lagi nie..tapi memang lama lah tak g bercuti macam nie..tak kisah lah jd urusetia pun dah kire macam pergi bercuti..kira2 sambil2 menyelam minum air sekali..(mau kembung ..tak pun lemas...asyik minum je masa menyelam..hahahhaha)
 
~ayoithelegend~
 
 
 
 

Thursday, August 29, 2013

PELE BANGUNE

KITA RILEX JAP:

PERBUALAN ANTARA PEMOHON DAN PEGAWAI BANK;

Fakhrul : Ambo nok mitok kelulusey buat rumoh, lagu mano gak caro dia?

Puan Lolly : Lagu ni, mulo-mulo kito keno tengok pele dulu.

Fakhrul : Pele? Ambo ado doh!

Puan Lolly : Mano? Kalu ado wat tubik lah, kawe nok tengok.

Fakhrul : Weh, tok leh! Mano bulih!

Puan Lolly : Bak po tok lehnyo? cepatlah wat tubik!

Fakhrul : Kalu tok tengok tok leh ko?

Puan Lolly : Tok leh la!!! kawe nok luluh guano, kalu kawe tok tengok!

Fakhrul : Owoh, ambo malu nok tunjok.

Puan Lolly : Malu bakpo pulok? Pah tu bowok pele wat gapo kalu tok sir tunjok?

Fakhrul : Ehhh! malulah nok tunjok , pele ambo kecik!

Puan Lolly : Laa! Kecik pun tak po, asa kei cukup syarat!

Fakhrul : Nok wat tubik nok tunjok kat mano?, orghe rama sini! Malu ambo! Malu weh!

Puan Lolly : La, tok apo! Nok malu ko gapo! Wat tubik letok atas mejo kaunter ni pun buleh!

Fakhrul : Hoh, tengok ni pele kawe....

Puan Lolly : Owoh....buke pele ni, pele bangune!!! nate babi mu ni..!!!

Thursday, August 22, 2013

Hutang ohhh hutang

Hutang ohh hutang..

Ada tak manusia yang tak pernah berhutang..kalo ada memang best lah manusia tu kan sbb hidup dia happy je sebab tak perlu nk pikir hutang kan..

tapi ada jugak yang tak reti bahasa kat dunia ni dah lah berhutang lepas tu tak reti-reti nak bayar kan..time meminjam punyalah manis mulut kata hujung bulan...sudahnya sampai la...ni tak reti-reti nak bayar balik...bile tanya buat-buat bodoh...alasan memang tak payah nk cakap lah..memang manis punye..tanguh punya tangguh pun tak reti nk membayar..

Moral of story : Kalo rasa liat nk bayar hutang orang jangan nk meminjam...bayarlah weiiii gua pun bukan kentut keluar duit......**peringatan untuk diri sendiri jugak nie..hahahahaha

Monday, July 22, 2013

Cerita 'P'

Cerita Huruf 'P'...

Paklong Punya Pasal, Pagi-Pagi Pakngah Pergi Pasar. Paklong Pesan Pulut Panggang. Parking Pulak Punyalah Payah. Pakngah Pun Pelik, Pasal Pulak Pagi-Pagi Payah Parking. Pakngah Pun Pusing-Pusing Perhati Parking. Pusing Punya Pusing, Pakngah Pun Pening. Penyudahnya Pakngah Parking Pinggir Parit.

Pening-Pening Pun Perut Pakngah Perlu Penuh. Pakngah Pun Pergilah Pekena Pasembor. Pasembor Pulak Punyalah Pedas. Pergh ! Pedas-Pedas Pun Pakngh Pulun. Pakngah Pulun Pelan-Pelan Pasal Pedas. Pastu Pakngah Pun Pulang.

Pakngah Pulang Punyalah Panas. Pakngah Pun Pasang Penyejuk. Pasang Penyejuk Pun Panas. Pakngah Pun Pelik Pasal Pulak Panas. Pakngah Pun Periksa Penyejuk. Patutlah Panas, Penyejuknya Palsu. Pakngah Pun Pergi Pulangkan Penyejuk Pada Peniaga. Pokemon Punya Peniaga!

Pikir Punya Pikir Pakngah Putuskan Pelihara Puyu. Pakngah Perlukan Peruntukan. Permohonan Peruntukan Pulak Punyalah Panjang Prosesnya. Prosedurnya Pun Payah. Pagi Petang Pakngah Panjat Pejabat Pegawai Perikanan. Pakngah Pun Pedap. Penyudahnya Pakngah Pinjam Paklong .

Pinjam Paklong Pun Paedahnya Pat Persen. Pat Persen Pun, Pat Persenlah. Puyu Punya Pasal, Pedulilah. Projek Pelihara Puyu Perlukan Pondok. Pakngah Pun Perbaiki Pondok Pakngah. Pakngah Paku Papan ... Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang Pung Pang .....

Pengetuk Paku Pulak Patah Patah. Pedulikan Pasal Pengetuk Paku Patah. Pikir Pulak Pasal Perkara-Perkara Penting. Pasal Pimpinan PM, Pasal Pilihanraya, Pasal Pembangunan, Pasal Perpaduan, Pasal Pendidikan, Pasal Perundangan, Pasal Perjalanan Parlimen, Pasal Perairan, Pasal Palestin, Pasal Peluang Perniagaan Pabila Puasa ... Pup .... Pelita Padam !...



Penamat...

Rugi nye aku kawin



Ini cerita aku…..

Aku baru je kawin, ngan pilihan mak aku.

Aku tak penah kenal pon dia.

Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape.

Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha.

Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound.

“Jom la bang tido…”.

Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.

Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape.

Boleh makan best2, sebab beli kat kedai..

Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan!

Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la, pedas la….

Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape..

Kira berbelanja tanpa waswas la.

Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata.

Hohoho..

Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli.

Tade dalam list, tak leh amik!!

Dah la berejam-jam pusing..

Leceh tol la orang pompuan nih.

Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall.

Aku je yang muka tensen.

Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat..

Ala Korea bleh, ala Balotelli pon bleh buat, tade orang sound.

Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound..

Dia kata x hensem la, x kemas la..

Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh!!!

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang.

Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)

ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja.

Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..).

Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghhhh!!! first time kot rasa malu giler camtu.

Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja.

Sakit wooo bini aku cubit.

Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..

Sume dah ready made.

Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..).

Pastu baju2 bergelimpangan atas katil.

Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je..

Yela, kira ade orang take care la. Total Care!! Hehehe..

Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la..

Maklum la dah ade P.A.

Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.

Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran..

Hmm sejuk hatiku.

Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik.

Jadi kena ade yang tolong ingatkan.

Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat

Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek? hihihi…

Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge..

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Sunday, July 14, 2013

Dajjal Telah muncul di Selatan India




Inilah sebagian dari tanda-tanda akhir zaman. Bahwa telah muncul “Dajjal” bernama Sai Baba, dia lahir dan tinggal di Desa Nilayam Puthaparti, wilayah timur Khurasan, tepatnya India Selatan. Merujuk pada riwayat hadist dari Jamiu at Tirmidzi,

“Rasulullah SAW bersabda kepada kami, Dajjal akan keluar dari bumi ini di bagian timur bernama Khurasan”
Maka boleh jadi yang dimaksud Rasulullah SAW tersebut ialah benar adanya. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi SAW. bersabda: “Hari Kiamat tidak akan datang hingga 30 Dajjal (pendusta) muncul, mereka semua berdusta tentang Allah dan Rasul-Nya. “

Dan Sai Baba ini bisa jadi adalah salah satu dari 30 dajjal-dajjal kecil yang akan membuka jalan bagi munculnya al-Masih al-Dajjal (Dajjal nantinya akan berperang dengan Imam Mahdi dan di bunuh oleh nabi Isa bin Maryam).




SIAPA SAI BABA ITU DAN BAGAIMANA CIRI-CIRI DAJJAL MENURUT RASULULLAH SAW?

-Laki-laki ini memiliki kemampuan menghidupkan orang mati,

-Menyembuhkan orang lumpuh dan buta,

-Bahkan mampu menurunkan hujan dan mengeluarkan tepung dari tangannya.

-Ia juga mampu berjalan melintasi belahan bumi dalam sekejap,

-Menciptakan patung emas, merubah besi menjadi emas, dan banyak lagi berbagai fitnah yang ditunjukkan oleh Sai Baba kepada ribuan orang Bahkan – jutaan yang datang dari berbagai suku bangsa dan agama.
Saat ini laki-laki ini sudah memiliki puluhan juta pengikut.




“Dajjal adalah seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah dan berambut keriting…” (HR.Bukhari dan Muslim)

“Di awal kemunculannya, Dajjal berkata, Aku adalah nabi, padahal tidak ada nabi setelahku. Kemudian ia memuji dirinya sambil berkata, Aku adalah Rabb kalian, padahal kalian tidak dapat melihat Rabb kalian sehingga kalian mati (HR.Ibnu Majah)


BEBERAPA PERSAMAAN DAJJAL DAN SAI BABA:

-Dajjal seorang laki yang berpostur pendek, gempal, berambut kribo, berkaki bengkok (agak pengkor). Sai Baba seorang yang berpostur pendek dan berambut kribo.

-Dajjal memiliki mata yang buta. Sai Baba pernah mengalami kebutaan di waktu muda kemudian sembuh kembali.

-Dajjal datang dan bersama ada gunung roti dan sungai air. Sai Baba memiliki kemampuan mengeluarkan vibhuti (tepung suci) dari udara melalui tangannya.

-Dajjal memiliki kemampuan berpindah dari satu tempat ke tempat lain dengan cepat dan kecepatannya seperti hujan badai atau secepat awan yang ditiup angin kencang. Sai Baba memiliki kemampuan berjalan menjelajahi bumi dalam hitungan kejapan mata.

-Dajjal mengikuti pengikut yang sangat banyak, bahkan di akhir zaman nanti banyak manusia yang berangan-angan untuk berjumpa dengan Dajjal. Sai Baba memiliki pengikut yang jumlahnya puluhan juta manusia dari berbagai macam suku, bangsa, negara dan agama.

-Dajjal akan muncul dengan mengaku sebagai orang bijak/ baik, sehingga banyak sekali orang yang tertarik untuk mengikutinya. Sai Baba mengaku sebagai orang yang bijak yang membawa misi perdamaian, cinta kasih menghapuskan segala persengketaan dengan bijaksana.

-Dajjal akan muncul dan sebagai nabi. Sai Baba memposisikan dirinya sebagai nabi kepada pengikut-pengikutnya.

-Dajjal akan menggunakan nama Al-Masih. Sai Baba mengaku akan menjelma sebagai Isa Al-Masih setelah tahun 2020.

-Dajjal akan mengaku sebagai Tuhan. Sai Baba mengklaim bahwa dirinya adalah Tuhan penguasa alam semesta.

-Dajjal akan mendakwahkan agama Allah. Dalam banyak majelis darshanya Sai Baba banyak berbicara tentang Islam, Al-Qur’an dan keharusan untuk memahaminya.

-Dajjal mampu menghidupkan orang mati dan menyembuhkan orang sakit. Sai Baba memiliki kemampuan menghidupkan orang mati juga menyembuhkan penyakit kanker.

-Dajjal dapat menurunkan hujan. Sai Baba memiliki kemampuan menurunkan hujan dan mendatangkan air untuk irigasi (di NTT sedang di bangun proyek Sai Baba untuk pengairan di daerah yang kering).

-Dajjal bisa mengeluarkan perbendaharaan (perhiasan dan harta) dari bangunan yang roboh, lalu perbendaharaan itu akan mengikuti ratunya. Sai Baba mampu menciptakan patung emas, kalung emas, injil mini dan berbagai bentuk medalai berlafadz ALLAH dalam sekejap.

-Dajjal akan membunuh seseorang dan menghidupkannya kembali. Sai Baba bisa menghidupkan orang yang sudah meninggal dunia.

-Dajjal bisa berpindah raga dan tempat dari satu bentuk ke bentuk lainnya. Sai Baba bisa berpindah dari satu jasad ke jasad lainnya yang merupakan benruk reinkarnasi dirinya.

-Dajjal bisa membesarkan tubuhnya. Sai Baba memliki kemampuan berjalan di udara dan membuat kemukjizatan pada sebuah pesawat terbang.

-Dajjal biasa keluar masuk pasar dan makanan. Sai Baba juga manusia biasa yang makan dan minum sebagaimana manusia lainnya, ia juga bisa berjalan ke pasar, rumah sakit, proyek irigasi dan tempat lain yang biasa dikunjungi manusia.

-Dajjal bisa memerintahkan bumi untuk mengeluarkan tumbuh-tumubuhnan dan air. Sai baba bisa mengeluarkan air dengan hentakan kakinya.

-Dajjal tidak memliki anak. Sai Baba mandul, ia tidak beranak dan tidak berkeluarga (tidak menikah).

-Dajjal memimpin orang yahudi. Sai Baba memiliki misi menyebarkan teologi zionis.

-Dajjal muncul di zaman pertikaian. Sai Baba mengklaim bahwa ia datang dari masa banyak pertikaian dan persengketaan, dan kedatangannya untuk menegakkan kebenaran dan membinasakan kejahatan.




Kesimpulan: Bahwa sifat Dajjal dan Sai Baba yang diutarakan diatas adalah bagian dari sifat salah satu 30 dajjal-dajjal kecil (pendusta-pendusta akhir zaman) yang akan membuka jalan bagi munculnya al-Masih al-Dajjal (Dajjal besar).

Yang ciri-cirinya menurut riwayat hadits shahih adalah sebagai berikut :
-Dajjal buta sebelah seperti buah anggur.
-Kedua matanya ada tulisan kafir yang dapat dibaca oleh orang beriman.
-Dajjal tinggal di bumi selama 40 hari, 1 hari seperti setahun, 1 hari berikutnya seperti sebulan, 1 hari berikutnya seperti seminggu, 1 hari berikutnya seperti hari biasa.

Hadis riwayat Anas bin Malik ra., ia berkata:

Rasulullah saw. bersabda: “Tidak ada satu negeri yang tidak dimasuki Dajjal, kecuali Mekah dan Madinah, dan tidak ada satu jalan di Madinah, kecuali terdapat malaikat yang berbaris menjaganya. Maka Dajjal singgah di daerah rawa, kemudian Madinah bergoncang tiga kali goncangan, sehingga seluruh orang kafir dan munafik keluar dari sana menuju ke tempat Dajjal.”
Rasulullah SAW bersabda : “Bukankah sesungguhnya ia itu bermata sebelah, dan tertulis di antara kedua mata dajjal itu kata kafir, yang dapat dibaca oleh setiap Mukmin.” (Muttafaqun ‘alaih) Dan dalam riwayat yang lain dinyatakan: “Tertulis diantara dua matanya huruf kaf, fa’, dan ra’.”(HR. At-Tirmidzi)

Hadist riwayat Muslim, dari Nawwas bi Sam’an: Rasullulah SAW mengatakan, “Dajjal adalah seorang pemuda berambut keriting, matanya sebelah kanan celek, aku menyerupakannya dengan Abdul Uzza bin Qathan (lelaki Quraisy yang hidup di zaman Jahiliyah). Maka barang siapa yang menemuinya bacalah surat Al-Kahfi. Ia keluar dari sebuah jalan antara Syam dan Iraq, lalu ia berbuat binasa kesana kemari ”

ALLAHU AKBAR! LA HAWLA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL “ALIYUL ADZHIM….
Sudah selayaknya kita senantiasa memohon perlindungan hanya kepada Allah SWT saja. Bacalah selalu doa di bawah ini selepas shalat Fardhu, di akhir tahiyyat sebelum salam, insya Allah, kita selalu dalam lindungan-Nya.

“ALLAHUMMA INNI ‘AUDZU BIKA MIN ADZABIN JAHANNAM, WA MIN ADZABIN QABRI, WA MIN FITNATIN MAHYA WA MAMAAT, WA MIN SYAHRII FITNATIN MAHSYIHIL DAJJAL”
“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari azab neraka Jahannam, aku berlindung kepadaMu dari azab kubur, kuberlindung kepadaMu dari fitnah kehidupan dunia dan kematian serta kuberlindung kepadaMu dari kejahatan dan fitnah Al-Masih Dajjal”


***Konspirasi Dajal bersifat matrialistik sekuler, dia datang dan “berdakwah” dengan membawa perumpamaan air, namun pada hakikatnya adalah api. Surga yang dia tawarkan tapi pada hakikatnya adalah neraka. Neraka yang dia tawarkan tapi pada hakikatnya adalah surga.
Gaya bicara Dajjal, tidak lain adalah seorang pendusta besar! Shalat adalah buang-buang waktu, Alquran dan agama hanyalah simbol, bahkan ia kerap mendustakan keberadaan para nabi-nabi terdahulu dan mengadakan fitnah didalam cerita/kisah rasul-rasul terdahulu.

Itulah sebagian sifat dari Dajjal laknatullah alaihi! Tujuannya hanya ingin mengkafirkan penduduk bumi dan memurtadkan orang-orang Islam agar keluar dari agamanya dengan dalih, Islam adalah agama setan dan masih banyak lagi. Naudzu billahi min dzalik!

Padahal Allah telah menjelaskan dalam Quran: “Sesungguhnya agama (yang diridai) di sisi Allah hanyalah Islam. Tiada berselisih orang-orang yang telah diberi Al Kitab kecuali sesudah datang pengetahuan kepada mereka, karena kedengkian (yang ada) di antara mereka. Barang siapa yang kafir terhadap ayat-ayat Allah maka sesungguhnya Allah sangat cepat hisab-Nya. (Ali-’Imran:18-19)

Waspadalah wahai kaum muslimin dan mukminat!

~carian dari sumber ~

Wednesday, July 10, 2013

Hari ke dua Puase

Salam Ramadhan semua.

wah pejam celik pejam celik dan hari ke dua kan puase..kejap je..tahu-tahu je nanti dan penguhung ramadhan kan..pas tu sibuk lah pikir2 nk raya lah bagai..

Wokey hari sangat mengantuk kan dah lah opis hari mak aiii sejuk bebenau..mata ni pulak sibuk lah menahan mata ngantuk.

belum tghari ada yg sibuk2 dah pikir nk masak pe buke pose nie..mcm2 kluar..air tembikai lah..itu lah ini lah macam2.


ooo sedapnye...haus pulak tetibe...opssss pose lah

~ayoi~

Wednesday, July 3, 2013

Cara cara melayan Suami




Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap kepulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami.

1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak tahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam). Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari Isnin, Khamis dan Jumaat.

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung di hatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa. Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih-kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur, apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Akhir kata hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami. Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya.

~ayoi~

Sunday, June 30, 2013

TAHAN LAMA

Tips Untuk Tahan Lama Bersetubuh



Okey memandangkan hari nie monday blues..mood kerja pon tak sampai2 lagi walhal keje memang dah melambank...jommm kite layan cite agak kurang enak dipagi hari..opss sori lah bagi sapa yang gase benda alah nie agak lucah..bagi aku that it just a info jek...koffff......

Seperti yang kita tahu, lelaki cenderung untuk mengalami orgasm lebih cepat dari perempuan. Kebanyakan mereka tidak dapat tahan lama. Biasanya lelaki apabila melakukan hubungan seks akan mengalami ejakulasi lima hingga sepuluh minit pertama manakala masa purata bagi perempuan adalah sepuluh hingga lima belas minit. Di sebabkan itu permainan foreplay adalah penting supaya wanita akan terangsang sepenuhnya apabila anda mula melakukan hubungan seks dan mereka cenderung untuk mengalami orgasm lebih awal dari anda.

Namun, ada juga perempuan yang memang liat untuk mengalami orgasm sehingga mengambil masa lebih 30 minit untuk mereka mengalami orgasm. Ini terjadi mungkin di sebabkan memang sifat wanita itu memang susah untuk mengalami orgasm. Untuk memberi kepuasan pada isteri anda, artikel ini akan memberi anda lima cara berkesan untuk anda tahan lama di ranjang.

1. Timing rangsangan.

Bermain masa dengan ejakulasi anda. Apabila anda terasa ingin mengalami orgasm, anda tarik penis anda dari vagina dan biarkan ketegangan orgasm berkurangan. Untuk elakkan isteri anda hilang sensasinya, anda undur penis anda dan ubah pada posisi yang lain pula. Anda juga boleh meramas buah dada isteri anda dan mencium bahagian G–spot atau mejilat biji kelentit sambil mengurangkan ketegangan orgasm anda untuk lebih tahan lama. Selepas beberapa ketika, anda teruskan kembali persetubuhan dengan isteri anda.

2. Posisi seks yang membolehkan anda meletakkan penis anda lebih dalam di dalam vagina isteri anda.

Cara kedua adalah memastikan penis anda boleh menjolok vagina isteri anda lebih dalam lagi. Salah satu caranya adalah melalui posisi duduk di mana perempan meluruskan kakinya dan anda bersetubuh sambil duduk. Masukan penis dalam ke lubang vagina akan merangsang isteri anda untuk mengalami orgasm lebih cepat dari anda dan anda lebih tahan lama.
.
3. Pakai kondom

Cara ini mungkin anda tidak akan ikut tetapi ia berkesan untuk memanjangkan masa di ranjang. Pemakaian kondom menyebabkan zakar anda tidak mudah terangsang anda akan dapat tahan lama sebelum orgasm.

4. Melancap atau blowjob sebelum bersetubuh.

Anda boleh melancap sebentar di bilik air sebelum bersetubuh. Ejakulasi kedua selalunya akan mengambil masa yang agak lama untuk keluar. Selain melancap, anda juga boleh minta isteri anda untuk blowjob zakar anda sehingga keluar air mani. Ini akan membantu anda lebih tahan lama.

5. Tukar rentak.

Apabila anda rasa ingin keluar tetapi isteri anda belum, anda boleh memperlahankan kayuhan zakar anda. Lakukan tujahan laju dan perlahan secara berselang seli. Apabila anda sudah rasa ok, anda lajukan kembali rentak persetubuhan supaya anda tahan lama. Semoga petua tahan lama ini dapat membantu anda.


ohhh yeahhh ..selamat mencube..

**ini bukan cerita lucah ye.....

Thursday, June 27, 2013

Hurayyyyyyyyy





Korang klik lah kat banner tu utk join....happy blogging

TAMAT PADA 30 JUN 2013

Wokey hari ni jumaat..sok sudah cuti...pehhh nk balas dendam esok..acara merehatkan dan memanjakan diri di spa...puihhhh bunyi mcm good2 jek...

what everrr....... yahoooo cuti esokkkk..yesss..


yeahhzzaaaaaaaaaaaaaaa



**esok nk g sini lah..hohoho tak sabooo...peacee yoo.


~ayoi~

Wednesday, June 26, 2013

Susah sangat ke?

Kisah nye gini...aku pun tak paham kenapa lah org yang membawa kereta khususnya..susah sangat nk bagi signal bile nk masuk simpang.. bagi yg bawa moto mcm aku nie at least memang hangin lah..dah lah kite tunggu kat simpang..ingat kan di nk terus tapi terus cilok masuk simpang...kofff betul..puihhhhh tahu lah ko bawa kete besar....(walhal kecik je)..lain kali nk masuk simpang ..sapa2 yg bawa kete tue at least bagi lah signal..jgn lah malas..tak luak mana pun...


(bagi signal gini ye...)

Nie lagi satu hal kite dah bagi jalan at least ko angkat lah tangan tanda terima kasih..?..susah ke...? aku pun selalu buat wokeyy...bukan pe tu lah isyarat tanpa suara bile kite dalam kete..sbb org bagi laluan kat kite..yg si manusia nie pun satu... ko angkat je lah...pehhhhh susah sangat erk....

(korang tak yah nk sibuk2 angkat tangan gini...memang langgau org lah jawab nya)

Moral of story...tak rugi pe pe pun kalo berbuat benda kecik...banyak faedah nye..

~ayoi~

Saturday, June 22, 2013

MasterChef Katanya Cabaran Cipta Rasa


Cabaran resepi hari ini " KUIH GOYANG" a.k.a " KUIH ROSE".

Sebab hari ini hari ahad..cuaca makin teruk sbb jarak penglihatan pun dan mcm kat genting....so decide je dok umaah...wokeyyy dah kelaut cite..ape kene mengena cite ni ngan gambau kat atas kan kofff...

Sebenarnya aku cube nk jadi master chef ..korang jangan nk gelak ok...ingat ape lelaki tak boleh masak ke...?

sebenarnya misi ari nie nk buat kuih sejebik sejibun macam kat atas tue...gigihkan diri pergi kedai cari benda alah tu..alah tempat buat kuih tue lah..RM 8.90 je kau...murah kan..

barang2 semua aku pau mak aku nye..sebab kat umah ade...resepi? korang google lah sendiri...cari je..mudah kan...

tapi barang2 nk buat memang mudah...santan, tepung beras, telur, garam, gula..dan aku pun bersemangat mengodak sampai lah semua je sebati..hahahaha (tapi nk dekat 5 kali adun..sebab tak jadi..)


pat ni memang mudah..celup2 je...tapi menatang tu kene panas kan dulu


hahhhh korang tengok lekat kan..ok kofidenn....puihhh


Korang masukkan dalam kuali..cube tgk yg dalam kuali tu,..korang tau tak nk dekat 10 kali aku cube goyang2  tak kluar2..dah mcm cara..gelek lah..irama malaysia..k-pop..sudahnye gune lidi..jolokkan ajekkkk sudeehhhhhhhh...

fuhhhhh memang nampak MACAM berjaya kan...
 AKHIRNYA....hasilnya.....TAK RUPE KUIH GOYANG...kuih GANYANG ade lahh..

hahahha.. HELLO korang ingat rupe mcm PUAKE..tapi rase dia sedap wokeyyy...seriussss best.....janji ranggup....soal rupe...itu tolak tepi..hahahha
tapi yang best nye..bab nie sepanjang tempoh percubaannn.

sila scroll
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lagi sikit lah scroll
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

wokey last je korang scroll
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Taraaaaaaaaaaaaaaaa...
**tolong jangan gelakkan aku**


Macam2 rupe...kan hitam lah hangus lah...tak masak lah...rupe Ya Tuhan....istifar lah banyak...hehehe


Hasil nye..kalo lah aku terpilih untuk master chef..sah2 minggu pertama aku dah kene halau balik...hahaha memang kene hentam lah ngan chif Zubir, Papa joe dan sorang lagi tue..(nama lupe plak tetibe)...

Moral of stroy..bukan mudah nak buat kuih nie...kepada makcik2 yang buat kuih nie..saya sangat hargai kederat makcik2...korang jangan nk gelak tau ape yg aku buat ...sebab sangat susah..serius tak tipu... kalo korang boleh buat aku tabik lah...hahha

pesanan sapa ada jual kuih nie utk raya..PM lah aku..nk order..nk buat memang tak jadi lah..tapi usaha tangga kejayaan...

~ayoi~





Thursday, June 20, 2013

Urut Batin




Menurut pengalaman pengunjung-pengunjung pusat urut di sekitar Lembah Klang, kaedah urutan batin yang ditawarkan di rumah berkenaan sebenarnya adalah khidmat melakukan onani.

“Bezanya ia dilakukan menggunakan tangan tukang urut wanita sehingga pelanggan khususnya lelaki, mencapai klimaks dan mengeluarkan air mani,” akui lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Man, 29, yang tidak menafikan sekadar mencuba-cuba urutan batin yang sering disebut teman-temannya.

Menurut Man, urutan batin merupakan satu perkhidmatan yang khusus, bukan sebahagian daripada pakej urutan badan dan lain-lain.

“Pusat urut itu melabel perkhidmatan itu sebagai urut batin ketika menawarkannya,” tambah Man.

Bagaimanapun, pakar urut tradisional yang sudah bertahun-tahun melakukan urutan pemulihan tenaga batin menegaskan urutan sebenar tidak melibatkan pengeluaran air mani.

Teknik
“Apa yang kami lakukan ialah mengurut bahagian badan yang mempunyai kaitan dengan anggota sulit itu dan mencari urat di sekitar alat sulit pelanggan untuk ‘dibetulkan’.
“Ia sama ada mengurut untuk membuang angin, membetulkan urat atau memecahkan lemak,” ujar seorang pengusaha kedai bekam dan resdung di Kampung Dato’ Harun, Petaling Jaya, Ahmad Husin, 34.

Berpengalaman melakukan urutan pulih batin sejak lebih lima tahun lalu, Ahmad yang berguru dengan beberapa pakar urut tradisional menjelaskan, urutan batin tidak bertumpu kepada bahagian zakar dan buah zakar semata-mata.

“Sebaliknya antara bahagian badan lain yang terlibat termasuklah pinggang, labu atau belakang betis, tapak kaki, bawah buah zakar dan bawah pusat sehingga ke zakar.

“Teknik urutan juga bukan sembarangan. Contohnya, jika mengurut di sepanjang zakar, teknik yang digunakan ialah melurut sedangkan pada bahagian buah zakar, teknik urutan yang digunakan ialah mengasak,” terangnya.

Tambah Ahmad, urutan pulih batin yang sebenar juga tidak melibatkan rasa ghairah atau rangsangan ke arah keinginan mencapai kepuasan seksual.

“Seharusnya, ketika diurut pelanggan akan berasa sakit dan senak kerana teknik mengurut adalah sama seperti mengurut bahagian badan yang lain.

“Keadaan zakar menegang biasanya berlaku apabila darah mengalir lancar setelah urutan menggunakan teknik mengasak dilakukan pada buah zakar dan bahagian bawah zakar tetapi ia masih tidak menyebabkan pelanggan berasa ghairah,” dedah Ahmad.

Pendakwah bebas dan pakar motivasi kekeluargaan, Wan Akashah Wan Abdul Hamid pula menjelaskan, urutan batin yang dilakukan semata-mata untuk berseronok adalah haram.

“Jika seorang lelaki itu mengalami masalah lemah tenaga batin, ia akan menjadi satu bentuk penyeksaan kepada isteri kerana tidak mendapat nafkah batin.

“Dalam keadaan itu, kalau lelaki berkenaan tidak berubat maka isterinya boleh meminta fasakh daripada suaminya. Itulah tahap keseriusan keadaan ini.

“Hukum berurut batin jatuh dalam kategori harus jika ia berkesan memulihkan masalah kesihatan dan keharmonian rumah tangga.

Zakar lebam
“Bagaimanapun sekiranya urutan batin tidak mampu menyelesaikan masalah dan sebaliknya cenderung ke arah kepuasan seksual, maka hukumnya haram,” kata Wan Akashah.

Jelas Wan Akashah, urutan batin ke atas lelaki tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang wanita kerana ia melibatkan alat sulit.

Wan Akashah turut menyuarakan kebimbangannya terhadap segelintir suami yang cenderung mendapatkan urutan batin onani kerana ia boleh menyumbang kepada kepincangan rumah tangga.

“Bayangkan si suami lebih puas ‘berurut batin’ di rumah-rumah urut berbanding ketika bersama isteri sendiri,” kata beliau.

Katanya lagi, banyak masalah baru akan timbul apabila suami sudah tidak berkeinginan terhadap isteri masing-masing.

Sementara itu, pakar sakit tuan, Dr. Mohd. Ismail Tambi, 59, menyangkal kebenaran kelebihan mengurut zakar.

“Mustahil urutan dapat membesarkan, memanjangkan, memulihkan mati pucuk, mahupun meningkatkan prestasi zakar seseorang.

“Ini kerana anggota sulit ialah organ vaskular (yang dipenuhi salur darah) dan tidak boleh diurut. Ia sama seperti bahagian leher dan buah dada.

“Jika bahagian ini diurut secara kasar, dikhuatiri ia akan menyebabkan kerosakan dalaman yang boleh mencacatkan anggota itu.

“Sudah ramai pesakit yang datang kepada saya dengan zakar yang lebam, bentan dan terkulai akibat melakukan urutan batin.

“Saya faham, ramai yang tertarik untuk menjalani urutan seperti itu kerana tertekan dengan masalah yang dihadapi. Tetapi fikirlah baik-baik.

“Tidak mustahil masalah batin mereka itu berpunca daripada penyakit lain seperti kencing manis, ketidakseimbangan hormon atau tekanan darah tinggi.

“Jika masalah mati pucuk berpunca daripada penyakit-penyakit ini, kemungkinan masalah lain pula akan timbul andainya pesakit menemui tukang urut yang turut menggunakan ubat berasaskan herba.

“Sebab itulah saya meminta individu yang mempunyai masalah zakar agar merujuk pakar perubatan terlebih dulu sebelum mengambil tindakan sendiri,” cadang beliau.

Cupcakes Vs Donut

 
Berselera je kan!!!


Amamcam nk ke?
 
Korang mesti piker kenapa aku guna dua benda nie sebagai cite....Cupcakes dan Donut.... dua2 cantik..dua2 manis..dan masing-masing ada kelebihan nye....
 
Gase2 korang..yang mana korang akan pilih.. untuk makan...sebab syarat dia boleh pilih satu je dari dua..
 
~ayoi~
 
 
 
 
 
 

Jerebu Vs Kabus


 
 
pagi masa gie keje.. JEREBU makin teruk ...kire semalam tue better lagi lah sebab boleh lagi Nampak lagi keadaan sekeliling (10 km)..tapi pagi ni mak oiii teruk aku gasa dah mcm dok kat genting... kalo kabus pagi tu ok lah nie tak jerebu...
 
Semalam tengok berita negara nie salahkan negara tu..tk payah nk gaduh2 bagai.. benda ni pun bukan semua org nk..dah kuasa tuhan nk bawa asap tue ke negara masing... kalo dia tiup ke utara ke selatan ke mana ke..bukan kuasa kita.
 
 
 
Doa2 kan lah hujan ujung minggu nie..selebat2 nya..amin
 
~ayoi~

Kenapa Lelaki Kurus Tetap Berperut Boroi?



Jangan salahkan wanita jika mereka terlebih dulu melihat perut anda kemudian baru melihat wajah anda. Jika wanita mempunyai 'aset' untuk dijaga, anda juga tidak terlepas. Jangan ambil mudah apabila perut mula naik kerana ada kajian perubatan mendapati, jumlah lemak pada perut boleh menyumbang kepada beberapa penyakit.

PUNCA

Terlebih makan dan corak pemakanan yang salah boleh menyumbang kepada lebihan berat badan sekaligus punca perut buncit. Hirisan daging dari burger dan stik panas, hirisan keju yang cair meleleh dan makanan segera yang lazat mengandungi banyak lemak tepu yang menjadi punca lemak 'membiak' dengan aktif. Jika anda kurang bersenam dan usia pula semakin meningkat, tahap metabolisma akan menjadi perlahan dan memudahkan lemak berkumpul di perut.

Ada sesetengah lelaki cenderung untuk boroi kerana disebabkan genetik. Jika ibu bapa atau datuk nenek anda mempunyai saiz perut yang gemuk, anda mungkin akan mengalaminya. Sebaliknya, jika anda pandai mengawal berat badan, anda mungkin tidak akan digelar lelaki perut buncit seperti mereka.


Berbanding wanita, lelaki lebih cenderung buncit. Hormon seks dan hormon tekanan pada lelaki boleh menyumbang kepada penyimpanan lemak pada perut. Berbeza wanita, mereka cenderung buncit disebabkan putus haid dan hormon yang hadir ketika haid.

TABIAT

Apabila anda tidak makan, anda akan makan dalam kuantiti yang banyak kelak. Lebih baik anda ambil makanan dalam porsi yang kecil tetapi kerap. Menurut pakar pemakanan sihat, Jivesh Shetty, anda perlu menipu badan dengan hidangan yang kecil tetapi kerap untuk mengekalkan kadar metabolisma yang sentiasa tinggi. Bukannya merasa lapar dan makan dengan lahap seterusnya untuk balas dendam.


Gemar mengambil makanan yang konon-kononnya tidak mengandungi gula seperti yogurt, snek rendah lemak atau air soda tanpa pemanis tidak akan membantu anda untuk tidak buncit. Sebenarnya, pemanis tiruan ini mencetuskan metabolisma anda untuk menambah lemak.

RAJIN

Kaedah liposuction, pil diet dan diet melampau perlu dielakkan. Meskipun kadang-kadang ia memberi kesan tetapi ia untuk kesan sementara saja malah memberi kesan sampingan. Sanggupkah anda melakukan liposuction atau sedut lemak yang boleh mendatangkan kecederaan dalaman? Manakala pil diet pula memberi kesan kepada sistem saraf dan tidak semua produk itu disahkan oleh Kementerian Kesihatan.

Kami tahu ada sesetengah berpersepsi boroi itu seksi! Tapi perlu diingatkan bahawa kandungan lemak dalam perut boleh menyebabkan penyakit seperti kanser, strok, diabetis, kolesterol tinggi dan lemah aktiviti seks. Langkah elak perut boroi adalah semudah 1, 2, 3.

Pertama, kawal pemakanan. Kedua, rajin bersenam dan ketiga banyakkan makanan organik. Nicknameboroi tak sedap. Tukarkan kepada jejaka six pack!


~ayoi~

Kuih Raya vs Mercun




Ape pendapat korang semua antara jualan kuih raya dan mercun yang mana korang rasa sangat menguntungkan? Sebab dah pernah buat kedua-dua nya sekali last years...*mampus lah kantoi..untung jualan kuih tak lah seberapa sangat tapi jualan bungan api pehh memang hebat.. nak-nak time raya sebab kebanyakan bdk2 yg datang umah aku lepas aku bagi duit..masa tu aku collect balik ..so kire untung lah..

~ayoi~

HELP ME!!




Okey just nk sharing ada sapa2 tahu nk buang benda jadah nie..peh aku memang naik tepu dah nie nk buang dia sebab menyemak je..dulu buat okey..pas tue skrg dah nk buang susah pulak.. dah nk minggu ni sangat tertekan dengan keadaan semasa..hahahaha 

wokey sape2 yg tahu bab haram jadah ni sila lah bantu ye..


~ayoi~

Oblivion



Hai pembaca setia blog saya (wahhh ada ke peminat nie) sebenarnya saya dah terlewat untuk hupdate cite pasal OBLIVION nie.. sebenarnya cite nie cite wayanglah korang ..

saya pergi lah ken GSC Aeon Jusco Melaka (kantoiii sudah) untuk lawankan seseorang tengok wayang walaupun dasarnya saya memang tak berapa minat tengok wayang (tipu wokey)... beli tiket online sebab tgk wayang kul 8.20mlm..kalo jam tu nk beli tiket memang alamatnya aku memang malas nk tgk wayang ..sit dah tinggal yang depan dan tengah-tengah (memang saya akan pusing dan terus balik aje)... better korang yang nk pergi buat lah pembelian secara online..lebih mudah dan pantas..tiket print sendiri je..wokey dah lari tajuk cite nie.

Tajuk wayang yang saya pergi tengok adalag seperti diatas OBLIVION……





Para pelakon dia





Pada tahun 2005, lima tahun sebelum Joseph Kosinski mengarahkan filem pertamanya, 'TRON: Legacy' (2010), dia telah menghasilkan sebuah karya setebal 12-muka surat yang diberi judul 'Oblivion'. Karya bergenre aksi pengembaraan itu berlatarbelakangkan Bumi pada tahun 2077, enam dekad selepas pencerobohan makhluk asing yang meninggalkan Bumi terdedah kepada radiasi. Watak utama bernama Jack Harper, seorang juruterbang berani mati yang kini bertugas di Bumi.


Realiti yang Jack selama ini percaya sebagai kebenaran musnah dalam sekelip mata apabila dia dipertemukan dengan seorang wanita misteri. KesedarJack akhirnya melihat lelaki ini menggalas tanggungjawab sebagai pemimpin kepada mereka yang masih berada di Bumi.
Impian Kosinski ialah untuk mengadaptasi 'Oblivion' buat layar perak. Malangnya, masa sering tidak menyebelahinya. Sehinggalah beberapa tahun kemudian bila dia ditemukan dengan pengasas Radical Studios, Barry Levine dan Jesse Berger.





Ketika itu, mereka bertiga mendapat idea untuk mempersembahkan cerita 'Oblivion' dalam versi novel grafik. Tujuannya bagi memudahkan mereka mendemonstrasikan halatuju 'Oblivion' kepada pelabur yang berminat. Arvid Nelson dipertanggungjawabkan untuk menulis novel tersebut sementara ilustrasi oleh Andree Wallin.
Pada masa yang sama, mereka ingin mendapatkan maklum balas dari orang-orang awam terhadap 'Oblivion'. Sebanyak 30,000 salinan novel grafik itu diedarkan di Comic-Con International 2010 dan mendapat sambutan yang memberangsangkan.

Kosinski ingin berkongsi pengalaman dan minatnya mengarah sebuah karya sains fiksyen. Beliau membesar dengan filem-filem klasik seperti 'The Omega Man', 'Blade Runner' dan
'2001: A Space Odyssey' dan buku termasuk 'Hyperion' serta rancangan TV seperti 'The Twilight Zone'. Pengarah muda ini memberitahu, dia gemar melihat teknologi canggih yang dipersembahkan dalam rekaan bergaya ditemukan dengan latarbelakang yang 'rugged'.

Bagi Berger dan Levine, mereka tertarik dengan 'Oblivion' kerana ia bukan sahaja sebuah filem aksi-penggembaran yang hebat tetapi pada terasnya, ia mengisahkan tentang seorang individu yang sedang mencari kemanusiaannya dan sebagai penonton, anda mahu menyokong dan melihatnya berjaya.

Selepas kejayaan mereka di Comic-Con, Universal Pictures dan Chernin Entertainment bersetuju untuk bekerjasama merealisasikan impian Kosinski. Sementara kerja-kerja mengadaptasikan ‘Oblivion’ untuk layar perak dimulakan, Kosinski perlu fokus pada pencarian pelakon-pelakon yang akan menghidupkan watak-wataknya.

Berbeza dari filem aksi-penggembaraan lain yang dipopulasikan dengan ramai pelakon, ’Oblivion’ hanya mengetengahkan beberapa watak sahaja, lebih-lebih lagi Bumi pada waktu itu sudah ditinggalkan penduduknya.

Buat Kosinski, pelakon A-list Hollywood, Tom Cruise merupakan calon teratas di dalam senarainya. Walaupun begitu, dia mengakui terkejut bila dihubungi wakil Cruise yang memaklumkan bahawa pelakon tersebut sudah membaca novel grafik ’Oblivion’ dan ingin duduk berbincang dengannya. Dalam tempoh tiga jam, pertemuan yang berlangsung di sebuah hangar kapal terbang di Burbank berakhir dengan berita gembira yang Cruise ingin terlibat sama dalam projek Kosinski.

Tentang koloborasi mereka, Kosinski menjelaskan, “Tom tahu apa yang diperlukan untuk menghasilkan sebuah filem yang hebat. Berpeluang bekerjasama dengannya sesuatu yang menakjubkan, bukan sahaja di set ketika penggambaran tetapi dari awal lagi sewaktu kami bersama-sama membentuk skrip dan wataknya.

Bagi Tom pula, alasannya menawarkan diri untuk ’Oblivion’ mudah sahaja - dia tartarik dengan ceritanya.

“Pertama kali kami bertemu, saya sudah kagum dengannya (Kosinski). Joe seorang yang berbakat. Dia seorang pengarah yang mencipta dunia lain dan visinya untuk ‘Oblivion’ membuatkan saya tertarik. Belum pernah lagi saya melihat visi sebegitu di dalam karya-karya lain. Walaupun sudah lama saya tidak terlibat di dalam sebuah filem sains fiksyen sejak ‘Minority Report’ tetapi saya suka genre itu dan saya tahu Joe mampu menghasilkan sebuah karya yang hebat.”




‘Oblivion’ bukan sahaja percubaan pertama Cruise bekerja di bawah arahan Kosinski tetapi ia juga pertama kali dia digandingkan dengan pelakon tersohor Morgan Freeman yang membawa watak Beech, pemimpin revolusi.




Kongsi Cruise, “Pada tahun 1990, kami berdua telah dicalonkan untuk Oscars. Saya untuk watak saya dalam ’Born on the Fourth of July dan dia untuk ’Driving Miss Daisy’. Saya begitu mengaguminya dan saya ingat lagi di malam Oscars, saya memberitahunya saya meminati hasil kerjanya dan mencadangkan kami patut bekerjasama. Agak sedih ia telah mengambil masa bertahun lamanya untuk kami digandingkan tetapi saya gembira diberikan peluang ini. Dia seorang individu yang hebat dan pelakon yang luar biasa.”
Barisan pelakon lain yang turut terlibat di dalam ‘Oblivion‘ termasuk Olga Kurylenko (sebagai Julia Rusakova, penggembara misteri yang telah merentas masa dan ruang untuk mencari cinta sejati), Andrea Riseborough (Victoria 'Vika' Olsen, pembantu setia Jack), Nikolaj Coster-Waldau (Sykes, orang kanan Beech) dan Melissa Leo (Sally, ketua pegawai yang ditugaskan mengendalikan pemindahan penduduk dari Bumi).

Cadangan saya korang pergi tengok cite ni memang best dan sangat seronok..mata saya tak henti-henti tengok sebab tak tido ..(selalu saya akan tido kalo tengok wayang)

okey sekian.